Skip to main content
Bruiloft ideeën

Je bruiloft plannen: waar te beginnen? 19 tips!

Onze bruiloft, wat moet ik regelen?

Hij (of zij) heeft de grote vraag gesteld en jij hebt ja gezegd! Jullie gaan trouwen! En nu mag je dan eindelijk de bruiloft plannen. Of had je al een heel draaiboek liggen voor het geval dat? Kan ook! Hoe dan ook: ben je op zoek naar tips voor het plannen van je bruiloft, lees dan verder. We geven je graag 19 tips om jullie op weg te helpen.

bruiloft plannen waar beginnen 19 tips

1. Jullie trouwdatum – Wanneer kun je het beste je bruiloft plannen?

Een van onze vragen aan nieuwe bruidsparen is altijd of hun trouwdatum iets speciaals betekent. Sommige bruidsparen willen heel graag trouwen op een datum die emotionele betekenis heeft. Bijvoorbeeld omdat het dan precies 10 jaar geleden is dat ze elkaar hebben ontmoet, of omdat het exact 5 jaar geleden is na de eerste zoen. Of de datum heeft mooie getallen van zichzelf. Het leuke is, zoals heel veel op jullie bruiloft, jullie mogen helemaal zelf kiezen!

Bij het plannen kun je ook rekening houden met het seizoen en eventuele vakanties. Het seizoen is aan de ene kant wel van invloed op het weer, en aan de andere kant kunnen we er in Nederland nu eenmaal niet echt iets aan voorspellen. Als je je goed wilt voorbereiden op een eventuele bruiloft met regen, lees dan deze blog.

Sommige dagen of maanden zijn goedkoper om te trouwen. Als je niet vastzit aan een bepaalde datum, dan zou je kunnen onderzoeken wat het voor jullie kan schelen in het budget. Over budget gesproken: hebben jullie al gespaard? Het kan ook handig zijn om wat langer te wachten met trouwen zodat jullie een groter budget hebben.

Tot slot is het wel handig de belangrijkste mensen te vragen of ze wel kunnen op jullie voorgenomen datum voordat je hem definitief vastlegt. En als je de datum hebt gekozen, is het super leuk om een save the date te sturen! Dat is een aankondiging waarin jullie aan al jullie gasten laten weten wanneer jullie gaan trouwen, waarin de datum staat en misschien al een locatie. Meer details krijgen ze later in de uitnodiging.

Bruidsfotografie om bij weg te dromen

Jullie dierbare herinneringen perfect vastgelegd

Hebben jullie trouwplannen? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We reageren binnen 24 uur!

Neem contact met ons op!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,8 door 26 bruidsparen.

2. Het budget voor jullie bruiloft

Bepaal samen welk budget jullie voor de bruiloft hebben. En vooral: wat vind je belangrijk, waaraan wil je meer geld uitgeven, waaraan minder? Zijn er onderdelen waarop je kosten kunt besparen? Bouw ook een marge in als een onderdeel toch (flink) duurder uitvalt dan jullie hadden gehoopt.

3. Jullie trouwlocatie

Veel trouwlocaties zijn in de zomermaanden vaak al meer dan een jaar vooraf volgeboekt. Hebben jullie een favoriete plek? Ga er meteen achteraan! Een gesprek kun je bij sommige (populaire) trouwlocaties het beste meer dan een jaar voor de bruiloft plannen. Hebben jullie aan de andere kant nog geen idee, dan is het leuk om bijvoorbeeld de Open Toptrouwlocatie Route te bezoeken. Er zijn verschillende dagen in het jaar waarop een groot aantal trouwlocaties hun deuren openen en je een kijkje kunt nemen. Ook een (gratis) trouwbeurs op een trouwlocatie of een open dag is de perfecte manier om erachter te komen wat jullie van een locatie vinden. Tot slot zou je ook een keertje bijvoorbeeld kunnen lunchen op jullie potentiële trouwlocatie, dan krijg je weer een andere indruk.

Lees hier onze blog over waar je allemaal op moet letten bij het kiezen van de perfecte trouwlocatie!

Wij wonen zelf vlakbij Eindhoven, maar als bruidsfotograaf reizen wij door heel Nederland om bruiloften te fotograferen!

4. Jullie trouwfotograaf

Het lijkt misschien vroeg, maar sommige data worden al langer dan een jaar vooraf bij ons vastgelegd. Als jullie een trouwdatum in de zomermaanden hebben, zorg dan dat je op tijd op zoek gaat naar een trouwfotograaf. Of een duo natuurlijk! We schreven een e-book over waar je dan allemaal op kunt letten. Download het via deze link.

5. De gastenlijst voor jullie bruiloft

Bekijk samen wie jullie willen uitnodigen. Het is jullie dag en jullie bepalen wie jullie bij deze belangrijke emotionele gebeurtenis willen betrekken. De gastenlijst hoeft niet in een avond klaar. Neem de tijd om aan te vullen en te schrappen. Je kunt ook bedenken: “Met wie wil ik over 5 jaar terug kunnen kijken op onze bruiloft?”

6. Uitnodigingen voor jullie bruiloft plannen

Is de gastenlijst rond? Dan kun je de uitnodigingen gaan versturen. Dit doe je zes tot acht weken voor de bruiloft. Je kunt eventueel voor die tijd al een (digitale) ‘Save the Date’ versturen. Zo ben je er zeker van dat zoveel mogelijk gasten jullie trouwdatum vrijhouden.

De uitnodigingen kun je zelf maken, laten ontwerpen, of via een online store maken en laten afdrukken.

Bruidsfotografie om bij weg te dromen

Jullie dierbare herinneringen perfect vastgelegd

Hebben jullie trouwplannen? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We reageren binnen 24 uur!

Neem contact met ons op!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,8 door 26 bruidsparen.

Heerlijk buiten dineren aan een lange tafel.

7. Jullie getuigen

Ja! Daar gaat het om. Om dat ene woordje, in combinatie met jullie getuigen. De trouwambtenaar begint de ceremonie ook altijd met het controleren of de getuigen er zijn. Zonder getuigen geen huwelijk! Je mag samen twee tot vier getuigen hebben. De verdeling maakt niet uit, wel dat het er minimaal twee en maximaal vier zijn.

De namen van jullie getuigen moet je al doorgeven wanneer jullie in ondertrouw gaan. Hierover later meer. Je kunt de namen nog wijzigen totdat de huwelijksakte is ondertekend.

Hebben jullie al een of meerdere kinderen? Zij zijn eigenlijk symbolische getuigen van jullie huwelijk. Je kunt voor hen een kinderakte maken en die laten ondertekenen. Meer ideeën over kinderen op je bruiloft vind je in deze blog.

bruidsfotografie award

8. Een ceremoniemeester of weddingplanner kan helpen met het plannen van de bruiloft

Er zijn verschillen tussen een ceremoniemeester en een weddingplanner. Een weddingplanner helpt met het plannen van de bruiloft. De intensiteit waarmee dat gebeurt hangt helemaal af van wat je met elkaar afspreekt. Sommige bruidsparen laten veel of alles over aan de weddingplanner, andere bruidsparen schakelen haar alleen in voor een adviesgesprek. Een weddingplanner kan ook op de dag zelf aanwezig zijn en heeft dan de rol van ceremoniemeester, al dan niet samen met een ceremoniemeester uit jouw eigen kring.

Een ceremoniemeester is vooral actief op jullie trouwdag zelf: ze is het aanspreekpunt voor de gasten en ze houdt het draaiboek bij. In de weken voorafgaand aan de bruiloft kan ze ook helpen met het verzamelen van jullie RSVP’s evenals het inventariseren van speeches of stukjes. Oh, mocht je het nog niet weten: RSVP staat voor ‘répondez s’il vous plaît.’ Dat is een mooie manier om aan je gasten te vragen door te geven of ze wel of niet op jullie bruiloft komen. De ceremoniemeester helpt overigens ook mee tijdens het maken van de groepsfoto’s en houdt in de gaten dat iedereen aan de beurt komt met speeches of stukjes. Tot slot is het organiseren van het vrijgezellenfeest ook iets dat de ceremoniemeester op kan pakken.

9. Jullie bruidsmeisjes of bruidsjonkers

Veel meisjes dromen ervan: in een prinsessenjurk naast (of voor) de bruid lopen. Voor kleine meisjes is een bruiloft een groot sprookje! Wil je kinderen een taakje geven op jullie bruiloft (blaadjes strooien, ringen brengen), vraag dit dan aan de ouders. Die zullen zich ook vereerd voelen!

Je kunt natuurlijk ook je zus(sen) of vriendin(nen) vragen. Heerlijk om ’s ochtends hulp te hebben van al die meiden! Maak er een bijzonder moment van wanneer je haar/hen vraagt, het hoort allemaal bij de voorpret!

bruidsmeisjes strooien bloemen

10. Trouwambtenaar van de gemeente of zelfstandig trouwambtenaar?

Alle gemeenten hebben een of meerdere trouwambtenaren. Zij zijn buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand (BABS) en mogen huwelijken voltrekken. Onze ervaring is dat ze dit allemaal met liefde doen. Je kunt meestal een voorkeur voor een bepaalde trouwambtenaar aangeven bij de gemeente. Wil je iets meer invloed op wie jullie ceremonie leidt? Er zijn ook veel zelfstandige trouwambtenaren die op heel persoonlijke wijze huwelijken voltrekken. Zij zijn niet verbonden aan een bepaalde gemeente. Tegenwoordig zijn er ook een aantal bekende Nederlanders die dit doen. Kijk samen wat jullie voorkeur heeft wat dit betreft.

Wij interviewden een van de eerste zelfstandige trouwambtenaren in Nederland: Mariëlle Jongmans. Bekend van het televisieprogramma Married at First Sight. Bekijk deze aflevering van onze podcast Echtgenoten!

Bekijk hier de aflevering met Mariëlle Jongmans in onze podcast Echtgenoten.

11. Trouwen, hoe hoort het wettelijk gezien?

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: jullie bruiloft is helemaal jullie feestje, geef het vorm zoals het bij jullie past. Toch ligt het trouwen zelf wettelijk gezien wel vast. Zo moet je eerst in ondertrouw gaan. Dit is eigenlijk het aan de gemeente doorgeven dat jullie van plan zijn te gaan trouwen. Zij kunnen dan uitzoeken of jullie wettelijk gezien wel mogen trouwen. Verder zijn er een paar dingen die je bij de ondertrouw al moet weten.

Het eerste is de achternaam die je wilt gaan dragen. Je kunt je eigen achternaam houden, de achternaam van je partner aannemen, of deze voor óf achter je eigen achternaam zetten. Dit geldt zowel voor een vrouw als voor een man.

Het tweede waar je nog over na moet denken is: wat doen jullie met betrekking tot de huwelijkse voorwaarden? Lees hierover eventueel de pagina van de Rijksoverheid.

Dan, zoals gezegd, jullie getuigen. Hun namen moet je bij de gemeente doorgeven. En tot slot moet je de trouwdatum, het tijdstip en de trouwlocatie doorgeven. Die liggen vanaf dat moment vast.

Bruidsfotografie om bij weg te dromen

Jullie dierbare herinneringen perfect vastgelegd

Hebben jullie trouwplannen? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We reageren binnen 24 uur!

Neem contact met ons op!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,8 door 26 bruidsparen.

Trouwen Kasteel Geldrop

12. Je bruidsjurk

Eindelijk! Tijdens het bruiloft plannen kun je natuurlijk al gerust voor een trouwjurk gaan kijken! De levertijd van een trouwjurk kan zelfs een half jaar zijn. Wacht dus niet te lang met passen.

Met wie ga je passen? Maak er een feestje van, je trouwt maar een keer!

Sta open voor suggesties. De dame in de bruidsmodewinkel heeft alle jurken in haar hoofd en ze heeft veel ervaring met het aankleden van bruiden. Ze ziet jou en kan een jurk aandragen waarvan jij misschien in eerste instantie denkt, no way! Doe hem toch aan. Je weet maar nooit!

Vertrouw op je gevoel. Het is jouw dag. Als dit jouw jurk is, dan is’ie het, zo niet, neem de tijd om verder te kijken.

Uiteraard kun je je trouwjurk compleet maken met een sluier, schoenen, mooie oorbellen, een ketting en/of armbandje. En vergeet je favoriete parfum niet!

13. Een mooi trouwpak

Meestal wacht de bruidegom met het kopen van het pak totdat de bruid haar bruidsjurk heeft gevonden. Wij hebben dat zelf natuurlijk weer andersom gedaan. Dat komt doordat we tijdens een bruidsbeurs tegen een pak van Roka aanliepen dat helemaal bij Edward paste. Elke had toen nog geen jurk, maar we wisten al wel dat het iets met vilt ging worden. Uiteindelijk kreeg Elke een vilten trouwjurk gemaakt door Elsie le Coq. Edward had een vilten gilet van dezelfde kunstenares.

Ook voor het (op maat) laten maken van je trouwpak moet je genoeg tijd uittrekken. Maar ga niet te vroeg op je pak uit, want dan kun je de laatste trends mislopen. Je kunt het beste tussen de 2 en 5 maanden voor de bruiloft op zoek gaan. Daarna komen de schoenen en andere accessoires zoals een stropdas, sokken, horloge en manchetknopen.

Voor de bruidegom geldt ook: bedenk wie je bij het passen wilt hebben, sta open voor suggesties en vertrouw op je gevoel.

bruidsfotografie kasteel maurick
een mooi trouwpak

14. Jullie trouwringen

Naast de herinneringen en de foto’s zijn jullie trouwringen het enige dat je voor altijd zult bewaren! Voor het uitzoeken ervan mag je dus wel wat tijd nemen. De levertijd van trouwringen hangt helemaal af van de leverancier en jullie wensen. Zoek je ze uit bij een juwelier? Of laat je ze ontwerpen bij een goud- of edelsmid? Ga samen op zoek naar ideeën en wat jullie mooi vinden.

award voor macrofoto van de trouwringen

15. De bruidstaart

Yes! Een van onze favoriete onderdelen van de bruiloft: de taart! En een van de leukste activiteiten van het bruiloft plannen: taartjes proeven. Hij moet er niet alleen lekker uitzien, de smaak moet natuurlijk ook goed zijn.

Of doe het niet! Als een bruidstaart niet bij jullie past, kies dan voor iets anders. Een sweet table bijvoorbeeld.

Bekijk hier de aflevering met bruidstaartenmaakster Peggy van de Ven van Taartendroom in onze podcast Echtgenoten.

bruidsfotoaward kinderen en taart

16. Bloemen en andere decoratie

De bloemen in het boeket zijn seizoensgebonden. Je kunt bij je bloemist vragen wat de mogelijkheden zijn voor het seizoen waarin jullie bruiloft plaatsvindt. Heb je een wens voor een bepaalde bloem? Is die bij jouw bloemist verkrijgbaar, of moet die worden besteld? Het bruidsboeket kun je het beste minimaal zes weken voor de bruiloft bestellen. Net als de corsages, trouwens.

Zoals jullie weten, vinden wij het belangrijk dat je doet wat bij jullie past. Traditiegetrouw kiest de bruidegom echter het bruidsboeket. Hij neemt dit mee als cadeau wanneer hij de bruid op komt halen. Wil je deze traditie in ere houden, maar niet met een boeket lopen dat totaal niet bij jullie trouwdag past? Geef je aanstaande dan wat voorbeeldfoto’s mee van wat je ongeveer zou willen, of maak een compleet moodboard.

We hebben trouwens een toffe blog geschreven, speciaal met weetjes voor de bruidegom. Handig voor alle mannen! (En ook voor de vrouwen die de informatie zo heel neutraal aan hem kunnen geven 😉 ) . Stuur hem gerust door aan je aanstaande!

Je kunt voor de bloemen en andere decoratie ook een styliste inschakelen. Zij heeft ervaring met het aankleden van verschillende soorten ruimten. Het kan echt een verschil maken in de uitstraling van jullie dag.

styling van de kerk

17. Make-up en haar

Ga op zoek naar een visagiste en/of haarstyliste. Sommige dames doen het beide. Het is vooral belangrijk dat je het vertrouwen hebt dat zij jou zal omtoveren tot de bruid die jij wilt zijn. Een proefsessie is goed om ongeveer zes tot acht weken voor jullie bruiloft te plannen. Vooraf kun je al op zoek gaan naar bruidskapsels die jij mooi vindt. Tijdens de sessie is het belangrijk dat je eerlijk zegt wat je vindt, daar is de proefsessie voor.

En heb je al gedacht aan mooie foto’s tijdens je voorbereidingen? We schreven een blog met 4 redenen waarom het zo mooi is om hier foto’s van te hebben; lees hem hier!

visagiste

18. Vervoer tijdens jullie bruiloft

Hoe willen jullie je op de trouwdag verplaatsen? Tenzij je werkelijk alles op één locatie doet, wat overigens kan, zal er op een gegeven moment toch gereisd moeten worden. Willen jullie een trouwauto? En wat voor één? Een oude of nieuwe? Er zijn natuurlijk ook andere vervoersmiddelen te bedenken: een boot, een (bak)fiets, busje of zelfs een koe met wagen.

Het trouwvervoer is ook wel echt iets heel leuks om door je bruidegom te laten regelen. Meer hierover in onze blog met handige weetjes voor de bruidegom!

Bekijk hier de aflevering over trouwvervoer in onze podcast Echtgenoten.

bruiloft fotografie trouwen

19. Geven jullie een dansfeest met of zonder openingsdans?

Wordt jullie feestavond met een openingsdans geopend? Bereid deze dan voor. Als jullie nog nooit gedanst hebben, is het een idee om een aantal lessen te nemen bij een dansschool. Hartstikke gezellig!

Slaan jullie de openingsdans over? Als het niet bij jullie past, doe het dan niet. Jullie DJ of live band krijgt jullie gasten vast wel op de dansvloer! Ook een DJ of live band moet je al een tijd van tevoren boeken.

“Edward en Elke zijn super lieve en goede trouwfotografen. Ze hebben ons huwelijk erg mooi vastgelegd en daarvan ook een geweldig album gemaakt. Ze zijn erg betrokken, luisteren goed naar al onze wensen en denken ook goed mee. We kunnen ze aan iedereen aanraden!”

Lianne & Mark
openingsdans
awardwinnin -bruidsfotografen feest

Vraag naar onze beschikbaarheid

Zijn jullie enthousiast geworden na het lezen van deze pagina en het bekijken van onze trouwfoto’s? Neem hieronder contact met ons op om te horen of we nog beschikbaar zijn op jullie trouwdatum. Voor de zomermaanden van 2023 hebben we nog enkele plekjes. Ook de eerste reserveringen voor 2024 lopen al binnen.

Laat hieronder je gegevens achter, dan laten we binnen 24 uur weten of we nog beschikbaar zijn op jullie bruiloft!

Jullie e-mailadres is bij ons in goede handen, zie ons privacystatement.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    awardwinning bruidsfotografie

    Kom gezellig kennismaken!