Skip to main content
Bruiloft ideeënLoveshoots

Het aanzoek: 10 dingen die alle mannen zouden moeten weten

Azcona Fotografie Bruiloft Domusdela Eindhoven

Waarom begint deze blog over het aanzoek nu specifiek over mannen? En vrouwen dan? Die kunnen hun partner toch ook ten huwelijk vragen? Ja, zeker! Uit onderzoek is echter gebleken dat het huwelijksaanzoek in 2017 slechts in 2 % van de gevallen van de vrouw kwam. In 93 % van de gevallen was de man degene die het aanzoek deed. Dus voor het gemak spreken we hier de mannen aan. Ook gaan we er voor het gemak vanuit dat hij zijn vriendin ten huwelijk vraagt. Uiteraard kun je waar ‘hij’ staat ook ‘zij’ lezen, en andersom. Goed, op naar die 10 dingen die alle mannen over het huwelijksaanzoek zouden moeten weten!

De cijfers in deze blog komen uit het Nationaal Trouwonderzoek 2018. Dit is in opdracht van Toptrouwlocaties uitgevoerd waarbij de antwoorden van meer dan 1100 bruidsparen zijn verwerkt.

1. Waarom een huwelijksaanzoek?

Kun je niet gewoon samen besluiten dat jullie willen trouwen? Jawel, dat kan. 5 % van de stellen deed dat in 2017. Kennelijk vinden vrouwen het toch wel prettig als dé vraag gesteld wordt. We merken ook dat onze bruidsparen het altijd echt leuk vinden om over hun verloving te vertellen. Het is de opmaat van jullie bruiloft!

aanzoek 10 dingen die alle mannen moeten weten

2. Wanneer kun je het beste een aanzoek doen?

De meeste stellen zijn gemiddeld 3 jaar en 9 maanden samen voordat ze gaan trouwen. Misschien heeft je vriendin er weleens subtiel (of minder subtiel) iets over laten vallen. Het is wel fijn als jij weet of ze eigenlijk wil trouwen. Als je dit niet weet, zou je het in het geheim aan haar beste vriendin kunnen vragen. Maar alleen als je haar vertrouwt. Ze mag het natuurlijk in geen geval doorkleppen.

 • Plan er een mooi moment voor in.
 • Kies een dag met daarop volgend een paar vrije dagen.
 • Let op haar eventuele weekenddienst.
 • Zorg ervoor dat je na het aanzoek tijd met z’n tweeën door kunnen brengen.
 • Op vakantie zijn jullie sowieso al samen!

Huwelijksaanzoek met kerst of nieuwjaar

Super romantisch natuurlijk! Er zijn sowieso al veel kaarsjes in de buurt deze tijd van het jaar. De sfeer is van zichzelf al wat romantischer. Die romantiek kun je mooi gebruiken voor jouw aanzoek. Veel mensen hebben ook wel een paar dagen vrij, dus dat geeft jullie meteen de gelegenheid om nog wat na te genieten van het huwelijksaanzoek.

Gratis tips voor je aanzoek

Wil je even overleggen over je aanzoek? Vraag een belafspraak met Elke aan.

 • Je aanzoek blijft gegarandeerd geheim
 • Gratis persoonlijke tips
 • Binnen 24 uur een voorstel voor een belafspraak
Doe mij die gratis belsessie!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,8 door 26 bruidsparen.

Loveshoot Heide Eindhoven Golden Hour

3. Vraag je om haar hand bij je schoonvader?

Heel traditiegetrouw is er in 2017 maar liefst in de helft van de gevallen bij de schoonouders om de hand van hun dochter gevraagd. De keuze is uiteraard aan jou! Wij weten uit ervaring dat het een heel bijzonder moment is; het is de start van de uitbreiding van de familie. Elke’s vader heeft het zeer op prijs gesteld dat Edward bij hem om de hand van zijn dochter heeft gevraagd. Edward heeft er zelfs een schepje bovenop gedaan en heeft ook haar broer gevraagd.

 • Neem een mooi cadeau voor je schoonvader mee.
 • Het belangrijkste is dat je hem vertelt waarom je zo graag met zijn dochter wilt trouwen.
 • Een bos bloemen voor je schoonmoeder zal ook zeker gewaardeerd worden.

Is er geen schoonvader, of heeft je vriendin geen goed contact met hem? Probeer dan aan te voelen of je wellicht je schoonmoeder om de hand van haar dochter zou kunnen vragen. Heeft ze een goede band met haar stiefvader, dan is dat ook een optie.

bruidsfotofie kasteelhoeve geldrop

4. Waar kun je het beste een aanzoek doen?

De mogelijkheden zijn natuurlijk eindeloos. De belangrijkste tip is: zorg dat het bij je vriendin en bij jou past.

Als het goed is, ken je elkaar al wat langer dan vandaag. Je weet echt wel of ze een aanzoek in de openbare ruimte kan waarderen. Of wordt ze liever gevraagd bij kaarslicht in een met rozenblaadjes bezaaide woonkamer?

Enkele afwegingen en ideeën:

Gratis tips voor je aanzoek

Wil je even overleggen over je aanzoek? Vraag een belafspraak met Elke aan.

 • Je aanzoek blijft gegarandeerd geheim
 • Gratis persoonlijke tips
 • Binnen 24 uur een voorstel voor een belafspraak
Doe mij die gratis belsessie!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,8 door 26 bruidsparen.

5. Waarom ga je op één knie?

Daar staan jullie dan, op de perfecte plek. En dan ga je op één knie. Waarom? En welke knie moet dat dan zijn? Nou, wees gerust, er is geen etiquette voor op welke knie je zou moeten. Dus dat kun je loslaten. Het knielen is een oud gebruik. Door te knielen laat je respect voor je vriendin zien. Je vraagt haar door het huwelijksaanzoek om een gunst. Je maakt je klein voor haar in de hoop iets van haar te ontvangen. Eigenlijk toon je dus nederigheid. Dat klopt ook wel een beetje met de zenuwen die veel mannen voelen rondom het aanzoek…

Verloving Park Eindhoven Herfst

6. Huwelijksaanzoek met of zonder verlovingsring

Moet je per se een ring in een doosje hebben? Nee. Doe wat bij jou past. Elke kreeg van Edward een prachtige, persoonlijk ontworpen ring van Oogst. Met daarin de symbolen verwerkt die voor haar belangrijk waren. Op dat moment had ze dat alleen helemaal niet door. Zelfs een touwtje was genoeg geweest; de woorden van het aanzoek waren zoveel belangrijker. Het aanzoek is inmiddels bijna 7 jaar geleden en de verlovingsring heeft veel meer waarde gekregen. Hij staat symbool voor het begin van ons huwelijk. Elke draagt hem alleen bij speciale gelegenheden.

Aan welke hand komt de verlovingsring?

Dit hangt voornamelijk af van de traditie waaruit je komt. Katholieken dragen de trouwring links en de verlovingsring rechts. Protestanten doen dit andersom. Als je de trouwring aan de verlovingsring wilt schuiven, zorg er dan voor dat de verlovingsring al aan de goede hand zit. Wil je beide ringen aan aparte handen dragen, bepaal dan aan welke hand welke ring moet komen. Je kunt ook heel praktisch kijken en de verlovingsring dragen aan de hand die je het minst gebruikt. Dus als je linkshandig bent, dan draag je hem rechts zodat hij minder slijt.

Hoe bepaal je de ringmaat?

Er zijn verschillende manieren om de ringmaat van je vriendin te weten te komen:

 • Kidnap de ring (die ze om haar ringvinger draagt). Dan kun je hem meenemen naar de juwelier of goudsmid.
 • Meet als ze onder de douche staat de binnendiameter van de ring opmeten, liefst met een schuifmaat.
 • Er zijn op internet ook maattabellen te vinden waar je de ring op kunt leggen.

Vaak is het geen probleem om de verlovingsring iets smaller of wijder te maken.

Mocht je gaan voor een aanzoek zonder ring, kijk dan of je wel iets symbolisch kunt doen. Denk aan een armbandje of een mooie (edel)steen die iets voor jullie betekent. Het lijkt op dit moment misschien onbelangrijk, maar het wordt echt waardevoller!

verlovingsring

7. Aanzoek met kind of kinderen

Hebben jullie al een of meerdere kinderen? Afhankelijk van de leeftijd en interesses van je kind, kun je samen iets knutselen, een dansje instuderen, een gedichtje voorlezen, een filmpje opnemen… Misschien heeft hij/zij zelf nog wel een leuk idee! Wel handig als hij/zij oud genoeg is om het een verrassing te laten zijn. Laat daarom niet te veel tijd zitten tussen het plan en de uitvoering. Ook een baby kun je natuurlijk bij je huwelijksaanzoek betrekken. Die zal zeker niets verklappen! Je kan bijvoorbeeld denken aan iets op de kleertjes of het rompertje schrijven. Of geef je baby een rammelaar met tekst erop waarmee hij/zij vrolijk naar mama zwaait.

8. Foto’s van je aanzoek

Wij ontvangen regelmatig bruidsparen die zelfs een filmpje van hun aanzoek hebben. Wat ontzettend bijzonder om het terug te kunnen zien! Mocht het lukken om een filmpje of foto te maken van je aanzoek, dan is dit echt goud waard. Maar doe het niet ten koste van de verrassing; je vriendin mag natuurlijk niets doorhebben! Bij een van de bruidsparen had de bruidegom de telefoon op een statief gezet om zogenaamd een mooie foto van hen samen te kunnen maken. Die telefoon stond echter niet op de zelfontspanner, maar op filmen. Bij het andere bruidspaar heeft een vriend die in het complot zat het aanzoek gefilmd.

Bruidsparen genieten zichtbaar van de herinnering aan hun aanzoek. Het is zo’n dierbaar moment! Het is ook een moment waar vaak niet meer mensen bij zijn. Door foto’s van het aanzoek te laten maken, bijvoorbeeld vermomd als loveshoot, kun je het toch delen met jullie familie en vrienden.

Gratis tips voor je aanzoek

Wil je even overleggen over je aanzoek? Vraag een belafspraak met Elke aan.

 • Je aanzoek blijft gegarandeerd geheim
 • Gratis persoonlijke tips
 • Binnen 24 uur een voorstel voor een belafspraak
Doe mij die gratis belsessie!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,8 door 26 bruidsparen.

Loveshoot Heide Eindhoven Golden Hour

9. Laatste tips voor een huwelijksaanzoek

 • Betrek je je vrienden of familie bij je plan, zorg er dan voor dat iedereen zijn mond houdt!
 • Als je het eenmaal van plan bent, stel het dan niet te lang uit. Je vriendin gaat misschien iets vermoeden en dan is de verrassing eraf.
 • Doe wat bij je past. Het hoeft niet super duur of chique te zijn, het gaat om het gebaar.
 • Spreek vanuit je hart.
 • Geniet.

10. Ze zei ‘ja’, en nu?

Yes! Geweldig! Gefeliciteerd! Jullie kunnen de bruiloft gaan plannen. Er zit gemiddeld 13 maanden tussen de verloving en de trouwdatum. Hoeveel tijd jullie hebben hangt natuurlijk af van jouw moment van het aanzoek en van jullie wensen met betrekking tot de trouwdatum.

Een bruiloft is een mix tussen tradities en eigen keuzes. Benieuwd wat je als bruidegom over je bruiloft moet weten? Lees hier 6 handige weetjes, speciaal voor de bruidegom!

Even sparren met Elke over jouw aanzoek?

Laat hier je gegevens achter, dan stuurt ze je een berichtje om een moment in te plannen voor een belafspraak. Op die manier houd je de plannen voor je aanzoek gegarandeerd geheim en kun je tóch even overleggen!

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.