Skip to main content
Bruiloft ideeënBruiloften

Bruidegom, 6 handige weetjes voor jou!

bruidegom

Bruidegom, deze is speciaal voor jou! Een bruiloft is eigenlijk een mix tussen tradities en wat jullie zelf kiezen. Wij zeggen altijd tegen onze bruidsparen: “Doe wat bij jullie past, het is jullie dag!” Toch zal je al wel gemerkt hebben dat sommige dingen gaan zoals ze gaan omdat het nu eenmaal traditie is. Hoe zit het eigenlijk met die tradities? En welke dingen moet je als bruidegom echt weten om de sfeer tijdens de voorbereidingen prettig te houden? Wij helpen je graag met deze 6 handige weetjes!

bruidegom

1. De bruidegom en zijn trouwpak

Traditiegetrouw mag de bruidegom zijn pak gaan uitzoeken nadat de bruid haar trouwjurk heeft gevonden. Zorg dat je de stijl met elkaar afstemt. Hebben jullie een hippe bruiloft waarbij de bruid misschien wel in een korte trouwjurk komt? Dan past een hip trouwpak daar beter bij dan een jacquet.

Stem de kleur van je pak af door een stukje stof van de trouwjurk mee te nemen. Laat dit eventueel in een enveloppe doen zodat de kleur van haar jurk voor jou geheim blijft. De verkoper kan dit dan wel zien en hij/zij kan jou adviseren in de keuze van jouw pak. Of misschien koop je het pak zelfs bij dezelfde winkel als waar je aanstaande haar jurk heeft gekocht. In dat geval is de afstemming wat eenvoudiger.

bruidegom trekt pak aan bruidsfotografie

Begin op tijd met het uitzoeken van jouw pak. Zo ben je er zeker van dat het pak op tijd klaar is als het bijvoorbeeld besteld of op maat gemaakt moet worden. In deze blog over het plannen van je bruiloft vertellen we nog meer over dit soort dingen.

Als je verloofde in een witte jurk trouwt, stem dan de kleur wit van jouw overhemd af op haar jurk. Het is het mooist als jouw overhemd dezelfde kleur wit is als de trouwjurk.

Wat doe je met de kleur van je stropdas en het pochet? Kies je die samen met je verloofde of blijft het voor haar een verrassing? Hebben jullie een kleurthema? Het is wel mooi als jouw stropdas en pochet daar goed bij passen.

Bruidsfotografie om bij weg te dromen

Jullie dierbare herinneringen perfect vastgelegd

Wil je dat pak ook perfect op de foto hebben? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We nemen binnen 24 uur contact met je op.

Neem vrijblijvend contact op

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,7 door 22 bruidsparen.

bruidegom trekt schoenen aan bruidsfotografie kasteel maurick
bruidegom stropdas bruidsfotografie

Is het pak van de bruidegom alleen voor de bruiloft, of wil je het nog vaker dragen?

Uit een marktonderzoek van Bruidmedia B.V. blijkt dat bijna 65% van de bruidegoms zegt dat ze hun trouwpak ook bij andere feestelijke gelegenheden kunnen dragen. Iets minder dan 27% zegt dat het trouwpak alleen voor de bruiloft is. De rest van de bruidegoms vindt dat ze het pak in het dagelijks leven kunnen dragen.

stropdas los tijdens het trouwfeest

2. Accessoires van de bruidegom

Je kunt helemaal losgaan met je accessoires! Op nummer 1 natuurlijk je manchetknopen. Je kunt ze bijvoorbeeld helemaal persoonlijk laten maken bij een goudsmid. Zo kun je zelf een vorm verzinnen, of een vingerafdruk laten verwerken van bijvoorbeeld je bruid of van een overleden dierbare. Denk ook aan:

 • schoenen en een daarbij passende riem, of misschien ga je voor bretels? Of sneakers?
 • een stropdas of een vlinderdas?
 • wat doe je met je sokken?
accessoires van de bruidegom bruidsfotografie
vingerafdruk in de manchetknopen van de bruidegom

3. De bruidegom mag ook naar de kapper

Ook jij kan, net als jouw bruid, op de trouwdag naar de kapper gaan. Of doe het een paar dagen van tevoren als je weet dat jouw haar dan beter zit. Of ga nog een stapje verder en laat je helemaal in de watten leggen bij een barbier. Kleine tip: probeer dit vooraf even uit. Sommige mannen zijn heel precies over hun gezichtshaar; het geeft een zeker gevoel als je weet dat de barbier het verzorgt zoals jij het graag ziet.

bruidegom voor de spiegel bruidsfotografie

4. De speech van de bruidegom

De bruidegom speecht als laatste. Dat is de traditie. Hoe jij het doet, is aan jou! Je kunt het ook samen met je bruid doen. Als je kiest voor een speech aan het einde van de avond, stem de timing dan even af met jullie ceremoniemeester. Het zou jammer zijn als er al gasten naar huis zijn gegaan. Hieronder enkele tips.

 • Hou het luchtig en kort.
 • Het is gebruikelijk dat je in de speech een aantal mensen bedankt zoals de ceremoniemeester, je (schoon)ouders en alle gasten in het algemeen. Tot slot kun je ook je lief bedanken.
 • Bedenk een paar dagen voor de bruiloft wat je (ongeveer) wilt zeggen, of schrijf je speech helemaal uit.
speech van de bruidegom

5. De bruidegom en het bruidsboeket

Traditiegetrouw zorgt de bruidegom voor het bruidsboeket. Tegenwoordig is het wel vaak iets waarmee de bruid zich ook bemoeit, dus stem even met je verloofde af wat zij wil. Als jij het bruidsboeket mag regelen:

 • Zorg dat je het kleurenthema van jullie bruiloft weet.
 • Heel handig als je weet welke bloemen je verloofde heel mooi vindt, of welke je beter achterwege kunt laten.
 • Als je wat meer zekerheid wilt hebben, kun je haar een moodboard laten maken van bruidsboeketten die zij mooi vindt. Dan weet je ook meteen iets over de grootte van het boeket.

P.S. Een moodboard is eigenlijk gewoon een verzameling plaatjes/foto’s (en soms ook woorden). Je aanstaande weet precies hoe ze dat kan maken, grote kans dat ze er al een heeft

bruidegom met bruidsboeket

Nu we het over bloemen hebben, de corsage! Deze draag je op de linker revers van je colbert, boven je hart. Je kunt hem laten opspelden of met een magneetje vastzetten.

bruidegom en bruid tijdens ceremonie met bloemen

“The real power of a man is in the size of the smile of the woman sitting next to him.”

6. Het trouwvervoer

De trouwauto mag jij als bruidegom ook regelen! Te gek, toch? Krijg je carte blanche of wil je verloofde nog graag meebepalen? Als je het helemaal zelf mag regelen, bedenk dan even dat je bruid waarschijnlijk een grote jurk aanheeft die ook in de auto moet passen. Verder: go wild! Hoe tof is het om op je trouwdag in die auto van je dromen te rijden? Ga je voor een sportauto, een oldtimer of misschien juist een heel luxe wagen? En mag je zelf rijden of kun je de auto alleen huren/lenen met chauffeur? Dat zijn nog wel dingen om op te letten.

bruidegom in de trouwauto
trouwauto kever op de snelweg

Tot slot, opnieuw: doe wat bij jullie past! Het is leuk om elkaar te kunnen verrassen, maar blijf ook vooral in overleg met elkaar over jullie wensen.

Gaan jullie trouwen?

Wij denken graag met jullie mee! Of neem eens een kijkje op deze pagina met allerlei tips over het plannen van je bruiloft. Spreken onze beelden jullie aan? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Laat hieronder je gegevens achter, we reageren binnen een dag!

bruidegom in de trouwauto

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  bruidegom met zijn vrienden