Skip to main content
Bruiloft ideeën

Trouwlocatie kiezen: waar moet je allemaal op letten?

De trouwlocatie kiezen: de eerste taak in de planning als jullie gaan trouwen! Als jullie op deze pagina terecht zijn gekomen, is de kans groot dat jullie op zoek zijn naar een trouwlocatie. Als bruidsfotograaf zijn wij op diverse prachtige locaties geweest. Wanneer regel je je trouwlocatie? En waar moet je allemaal op letten bij het kiezen van de locatie waar je je bruiloft gaat vieren? We vertellen je graag alles wat je moet weten over trouwlocaties!

De cijfers in deze blog komen uit het Nationaal Trouwonderzoek 2018 van Toptrouwlocaties. Iets meer dan 1100 bruidsparen werkten hieraan mee.

trouwlocatie kiezen: waar moet je op letten?

“Gemiddeld beginnen bruidsparen bijna een jaar voor de trouwdatum met zich te oriënteren op de bruiloftslocatie.”

Wanneer trouwlocatie regelen

Zo snel mogelijk. Het ligt er maar net aan wat voor jullie het belangrijkste is: de trouwdatum of de locatie. Er zijn bruidsparen die op een andere datum trouwen omdat de locatie van hun keuze al bezet was. Aan de andere kant: als de datum een bijzondere emotionele betekenis heeft, zoek je gewoon net zo lang totdat je een geschikte trouwlocatie vindt die beschikbaar is op jullie datum.

Een derde van de bruidsparen start binnen een week na het aanzoek met het zoeken naar een trouwlocatie. Gemiddeld zijn bruidsparen bijna een jaar voor de trouwdatum begonnen met zich te oriënteren op de bruiloftslocatie. De keuze wordt gemiddeld genomen iets meer dan 9 maanden voor de huwelijksdag gemaakt. Op dat moment hebben bruidsparen gemiddeld 3 tot 4 trouwlocaties bezocht en evenveel offerteaanvragen gedaan.

Liever luisteren naar informatie over het vinden van jullie perfectie trouwlocatie? De aller-allereerste aflevering van onze podcast ‘Echtgenoten’ gaat hierover 🙂 Beluister hem hier!

Trouwlocatie kiezen bruiloft

Buiten dineren bij Akkerzicht in Bladel.

Waar begin je met zoeken naar een geschikte trouwlocatie?

Grote kans dat ook jullie zoektocht op Internet begonnen is, je leest nu namelijk deze blog. Er zijn verschillende websites waar trouwlocaties zich presenteren, zoals The Perfect Wedding en Toptrouwlocaties.nl.

Open Toptrouwlocatie Route

Toptrouwlocaties organiseert een aantal dagen per jaar waarop je een kijkje kunt nemen bij verschillende trouwlocaties. Wij schreven een keer een blog over de Kasteelhoeve in Geldrop tijdens zo’n open dag. Het is op de eerste plaats een gezellige dag waarop je even helemaal in de sfeer van een bruiloft kunt komen. Een tweede reden om een locatie op zo’n dag te bezoeken is dat je het personeel van de locatie en enkele leveranciers kunt ontmoeten. Tot slot is het ook een moment om gewoon vrijblijvend rond te snuffelen. 64 % van de bruidsparen bezocht in 2018 een van de Open Toptrouwlocatie Routes.

Denk uiteraard ook aan je eigen netwerk: waar was de bruiloft van die ene collega? En was zij tevreden? Misschien ben je zelf bij een bruiloft geweest op een locatie die meteen in de smaak viel…

Het is natuurlijk ook heerlijk om een keer te gaan lunchen of dineren op een locatie die jullie mooi vinden. Zo proef je (letterlijk) de sfeer.

Een avondceremonie bij de Kasteelhoeve in Geldrop.

Wat voor soort locaties zijn er om je bruiloft te vieren?

De top 5 van het Nationaal Trouwonderzoek 2018 was:

 1. Kasteel, land- of herenhuis
 2. Boerderij, hoeve of molen
 3. Restaurant
 4. Partycentrum
 5. Hotel

Iets meer dan de helft van de bruiloften werd gedeeltelijk buiten gevierd. Bijvoorbeeld de huwelijksceremonie, de receptie, het diner of zelfs het feest. Wil je je bruiloft ook buiten vieren? Zorg dan altijd voor een back-upplan. Zo weet je zeker dat jullie dag nog steeds helemaal naar wens verloopt, ook als het zou regenen.

Tot slot kun je natuurlijk ook voor een magische winterbruiloft gaan. In dat geval kijk je vooral naar hoe sfeervol de locatie binnen is.

Bruidsfotografie om bij weg te dromen

Jullie dierbare herinneringen perfect vastgelegd

Hebben jullie trouwplannen? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We reageren binnen 24 uur!

Neem contact met ons op!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,8 door 26 bruidsparen.

Trouwen Tuin de Lage Oorsprong barbecue vijver

Borrelen rondom de prachtige vijver in Tuin de Lage Oorsprong.

Wat kost een trouwlocatie

Onder iets meer dan 1100 bruidsparen uit 2018 waren de kosten van de trouwlocatie gemiddeld rond de 7100 euro. Dat is inclusief catering en decoratie. De kosten hangen natuurlijk af van een groot aantal factoren. Bijvoorbeeld het aantal daggasten, het aantal avondgasten, de catering, decoratie en hoe je de drank regelt. Ook maakt het soort locatie enorm veel uit in de kosten: is het een luxe locatie, willen jullie de locatie exclusief voor jullie alleen?

Kosten van de drankjes

Er is vaak een optie om de drank af te kopen. Dit betekent dat je een vast bedrag per persoon betaalt voor bijvoorbeeld bier, wijn en fris. Dan maakt het voor de prijs niet uit hoeveel iemand drinkt. Dit maakt echter wel uit wanneer je kiest om de drankjes op nacalculatie te doen. Je ontvangt dan naderhand een rekening met de exacte hoeveelheid genuttigde drankjes.

Het aansnijden van de taart

Sommige trouwlocaties hebben eigen leveranciers voor de bruidstaart. Wat nu als je graag je eigen bruidstaart mee wilt nemen? Meestal zal de locatie kosten in rekening brengen voor het aansnijden en uitserveren van de taart. Vraag hiernaar bij de locatie.

Decoratie

Je kunt de decoratie vaak in samenspraak met de trouwlocatie verzorgen. Uiteraard kun je ook een eigen styliste vragen. Wat betreft decoratie kun je het zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Wanneer officiële trouwlocatie

De meeste locaties die je vindt op bruiloftssites zijn officiële trouwlocaties. Dit betekent dat het een plek is die door de gemeente is aangewezen als trouwlocatie. Er zijn namelijk wat voorwaarden waar een trouwlocatie aan moet doen. Het moet bijvoorbeeld een openbare plek zijn die voor iedereen toegankelijk is. Ook moet de plek onder andere zijn overdekt en verwarmd.

Wat nu als je niet op een officiële trouwlocatie wilt trouwen? Het hangt helemaal af van de gemeente wat de regels zijn. In sommige gemeentes mag je overal trouwen. Bijvoorbeeld in het bos, in je eigen achtertuin, in een speeltuin, in een oude loods… In andere gemeentes mag je echt alleen op de aangewezen plekken trouwen. Wonen jullie in een gemeente waar je niet zomaar overal kunt trouwen? Dan zijn er twee mogelijkheden om toch die vrijheid te hebben.

Trouwlocatie voor een dag

Ook wel een alternatieve trouwlocatie genoemd. Het is bijna altijd mogelijk om jullie lievelingslocatie aan te laten wijzen als trouwlocatie voor een dag. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Vraag ze na bij je gemeente.

Vier een ceremoniële bruiloft

We schreven er al eens eerder over. Als je het wettelijk huwelijk op een eerder moment doet, heb je op je bruiloftsdag alle vrijheid. Lees er alles over in onze blog.

diner bij galerie de hoeve venlo

Trouwlocatie met overnachting

Willen jullie blijven slapen na de bruiloft? 23 % van de bruidsparen uit 2018 vond slaapgelegenheid op de trouwlocatie belangrijk. Of slaap je het liefste thuis? Of in een hotel? Als je er vooraf samen over nadenkt, kun je het meenemen in je keuze voor de trouwlocatie.

Bruidsfotografie om bij weg te dromen

Jullie dierbare herinneringen perfect vastgelegd

Hebben jullie trouwplannen? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We reageren binnen 24 uur!

Neem contact met ons op!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,8 door 26 bruidsparen.

Verschillende locaties, of alles onder een dak?

Steeds meer bruidsparen vieren hun bruiloft op één locatie. 70% van de bruidsparen uit 2018 vierde alles onder één dak. 23% gebruikte twee locaties. Het voordeel van alles op één locatie doen, is dat het logistiek ontspannen is. Zowel voor jullie als voor jullie gasten. Waar je op kunt letten in de zoektocht naar jullie perfecte trouwlocatie, is of er verschillende ruimtes zijn. Veel grote locaties hebben meerdere zalen waar je de verschillende onderdelen van de dag kunt vieren. Zo heb je toch steeds een andere sfeer.

Waarop letten bij het kiezen van je trouwlocatie?

Algemene tip: een goede communicatie is het belangrijkste. Stel vragen als iets niet duidelijk is. Doe geen aannames; maak goede afspraken.

We noemen graag nog 12 dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van jullie perfecte trouwlocatie

 1. Uitstraling en sfeer. Past dit bij jullie? Dit gaat het decor vormen van alle trouwfoto’s. Hoe willen jullie de bruiloft herinneren?
 2. Ligging en omgeving. Ligt het op een romantische plek? Vinden jullie dat belangrijk?
 3. Is het mogelijk alles op één locatie te vieren? Zo ja, zijn er ook meerdere ruimtes?
 4. Hoe is de catering geregeld? Is er alleen catering van locatie mogelijk of kun je ook eigen catering meenemen? Kun je gaan voorproeven? Wat zijn de mogelijkheden wat betreft diëten en allergieën?
 5. Hoe verloopt het contact met de eigenaar of het team? Wat is hun rol op de dag zelf? Houden ze een vinger aan de pols? Denken ze met jullie mee en komen ze indien gewenst zelf met ideeën?
 6. Wat zijn de mogelijkheden wat betreft muziek? Mag er live muziek worden gespeeld? Tot hoe laat? Mag je ook nog laat buiten muziek maken?
 7. Duidelijkheid van de offerte, factuur en prijsafspraken. Vraag naar verborgen kosten. Vraag wanneer de factuur zal worden gestuurd zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
 8. Hoe is de veiligheid voor kinderen? Lees ook onze blog over kinderen op je bruiloft. En hoe is de rolstoelvriendelijkheid of begaanbaarheid voor ouderen?
 9. Grootte. De zaal moet niet te klein zijn voor jullie aantal gasten, maar ook niet te groot. Ga bij de locatie na wat hun advies is ten aanzien van de groepsgrootte.
 10. Zijn er nog andere bruiloften die dag? Er zijn locaties waar meerdere bruiloften tegelijkertijd gevierd kunnen worden. Het hangt erg van de locatie af of je hier iets van merkt. Wellicht vind je online recensies die hierover iets vertellen.
 11. Kun je je er indien gewenst omkleden? Wat voor ruimte is het? Zijn er stopcontacten?
 12. Bereikbaarheid, reistijd en parkeerplaatsen. Fijn als de locatie goed bereikbaar is, zo weet je zeker dat al jullie gasten er ook kunnen komen! Bijna 70 % van de bruidsparen uit 2018 koos een locatie die binnen een half uur rijden van hun huis lag. Slechts 6 % koos een trouwlocatie langer dan een uur rijden van hun huis.

Buiten aan een lange tafel dineren bij de Kasteelhoeve in Geldrop.

Een paar trouwlocaties in Brabant waar wij fijne ervaringen mee hebben

Tot slot willen we graag enkele fijne trouwlocaties uit Brabant noemen waar wij graag komen. In de eerste plaats omdat we hebben gezien dat bruidsparen er voortreffelijk geholpen worden. Met vriendelijk personeel en een goede keuken. Dat het ook nog eens stuk voor stuk mooie plekken zijn, komt vooral voor de foto’s erg goed uit 😉

Kasteelhoeve Geldrop

Een prachtige locatie op een landgoed. Ze hebben meerdere ruimtes om de verschillende onderdelen van je trouwdag te vieren. Ook buiten in de tuin zijn verschillende mogelijkheden.

Genneper Parken Eindhoven

Fijne locatie aan de rand van een groot park. Je kunt er ook midgetgolfen, leuk voor groot en klein.

Van Abbemuseum Eindhoven

Geweldige plek voor kunstliefhebbers: je kunt hier trouwen tussen de kunst.

Willibrordhaeghe Deurne

Een oud klooster, omgebouwd tot hotel en trouwlocatie. Er is mogelijkheid om binnen en buiten te trouwen. Het feest wordt gevierd in de kapel; erg sfeervol.

Platte Vonder Someren

Geen officiële trouwlocatie, maar wel een heel gastvrije plek om je bruiloft te vieren. Bijvoorbeeld als tweede plek waar je naartoe gaat op je bruiloft.

Brasserie Tivoli Roosendaal

Mooie, fijne plek met verschillende ruimtes om je bruiloft te vieren.

Zijn jullie een bruiloft aan het plannen?

Benieuwd naar waar je allemaal nog meer aan kunt denken bij de planning van je bruiloft? Lees hier onze blog! Wij denken graag met jullie mee! Spreken onze beelden jullie aan? Neem dan gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Benieuwd of wij nog beschikbaar zijn op jullie trouwdag?

Laat hieronder je gegevens achter, dan laten we binnen 24 uur weten of we nog beschikbaar zijn op jullie bruiloft!

Jullie e-mailadres is bij ons in goede handen, zie ons privacystatement.

  This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

  trouwfotograaf bruiloft eindhoven

  Kom gezellig kennismaken!

  Ceremonie in de kapel bij Kloosterhotel Willibrordhaeghe in Deurne.