Skip to main content
Bruiloft ideeën

Ceremonieel trouwen: wat zijn de voordelen?

Trouwringen

We zien het steeds vaker: een ceremoniële bruiloft. Het bruidspaar is voor de wet al getrouwd en viert hun bruiloft op een andere dag. De ceremonie op die dag is dan symbolisch; deze is voor de wet immers niet meer nodig. We vertellen graag over de voordelen van ceremonieel trouwen.

Bij het schrijven van deze blog hebben we samengewerkt met een ervaren ceremonieel spreker Michelle van Hout.

ceremonieel trouwen: wat zijn de voordelen

1. Je hebt meer vrijheid als jullie ceremonieel trouwen

Wettelijk trouwen is gebonden aan regels. Als je wettelijk getrouwd wilt zijn, doe je dat bij de gemeente. Als je echt alleen symbolisch wilt trouwen, laat je dat achterwege en dan ben je voor de wet niet getrouwd. Voor de opmerkingen hieronder gaan we ervan uit dat je voor de wet op een eerder moment trouwt.

Bij een ceremoniële bruiloft heb je op de eerste plaats vrijheid op het gebied van het tijdstip en de locatie

Je kunt helemaal zelf kiezen waar en wanneer je de ceremonie viert. Als je echter voor de wet trouwt, moet je het tijdstip in overleg met de gemeente bepalen. Ook ben je als je voor de wet trouwt gebonden aan vaste trouwlocaties. Het is mogelijk een locatie te benoemen tot trouwlocatie voor één dag, daar betaal je extra voor. Als jullie ceremonieel trouwen, bespaar je die kosten.

Wil je in het buitenland trouwen? Als dit een ceremoniële bruiloft wordt, scheelt het een hoop administratieve rompslomp en kosten.

Bruidsfotografie om bij weg te dromen

Jullie dierbare herinneringen perfect vastgelegd

Hebben jullie trouwplannen? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We reageren binnen 24 uur!

Neem contact met ons op!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,8 door 26 bruidsparen.

Ceremoniële bruiloft waarbij de vader van de bruidegom de ceremonie leidde

Dit was een ceremoniële bruiloft waarbij de vader van de bruidegom de ceremonie leidde. Bekijk hier meer foto’s van deze prachtige dag.

Als je ceremonieel trouwt, heb je daarnaast vrijheid op het gebied van de invulling en de duur van de ceremonie

Bij een wettelijk huwelijk bepaalt de gemeente naast het tijdstip ook de maximale duur van de ceremonie. Ook de onderdelen van de ceremonie staan grotendeels vast. Bij een ceremoniële bruiloft kun je de ceremonie daarentegen zo lang en gevuld maken als je wilt. Hierover zegt Michelle: “Er is veel meer ruimte voor de betekenis, de verbondenheid en de liefde. De inhoud staat centraal in plaats van de handtekening.”

Lees hier meer over waar je aan kunt denken bij het plannen van je bruiloft.

Bij een ceremoniële bruiloft ben je bovendien vrij in de keuze voor de spreker

En juist die spreker geeft inhoud aan je ceremonie. Hij of zij kan meer tijd voor jullie nemen. Je kunt ook iemand uit je eigen netwerk vragen. Een vriend of vriendin, je vader of moeder, wie je maar wilt. Het is mogelijk om je wettelijk huwelijk te laten voltrekken door iemand van jullie eigen keuze. Als hij of zij echter geen trouwambtenaar is, kost dit meer geld. In de eerste plaats omdat diegene moet worden benoemd en in de tweede plaats omdat diegene moet worden beëdigd.

Tot slot mag je als je ceremonieel trouwt zoveel getuigen kiezen als je wilt

Bij een wettelijk huwelijk horen minimaal twee en maximaal vier getuigen. Bij een ceremonieel huwelijk bepalen jullie dit aantal zelf. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de (al dan niet meerderjarige) kinderen én alle ouders. Je bent er geheel vrij in.

Bruidsfotografie om bij weg te dromen

Jullie dierbare herinneringen perfect vastgelegd

Hebben jullie trouwplannen? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We reageren binnen 24 uur!

Neem contact met ons op!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,8 door 26 bruidsparen.

De kinderen stelden om en om de vragen die horen bij de huwelijksvoltrekking

De kinderen stelden om en om de vragen die horen bij de huwelijksvoltrekking. Deze vragen worden bij een wettelijk huwelijk uitsluitend door de trouwambtenaar gesteld.

2. Bij een ceremoniële bruiloft kan het meer gaan om de inhoud

Hierboven was al een citaat van Michelle van Hout over de inhoud te lezen. Een ceremonieel huwelijk kun je helemaal persoonlijk maken. Dit is ontzettend mooi omdat het jullie eigenheid laat zien. Wij zeggen tegen onze bruidsparen ook altijd dat ze vooral moeten doen wat bij hen past. De beleving is belangrijker dan de handtekening, zien we steeds meer.

“Toen er nog meer voor de kerk werd getrouwd, waren bijna alle bruiloften ceremonieel,” vertelt Michelle. Men trouwde voor de wet en daarna op een andere dag voor de kerk. Op die tweede dag was de bruiloft; dat was ook de datum die als trouwdatum gezien werd. Michelle: “De dag van de ceremonie is de dag van de beleving, de inhoud en de betekenis.”

Rituelen als ondersteuning van de ceremonie

Rituelen als ondersteuning van de ceremonie.

Wij fotograferen heel graag kerkelijke huwelijken. We zien echter ook steeds meer bruidsparen die niet voor de kerk trouwen, en toch meer willen dan alleen trouwen voor de wet. Bij een ceremoniële bruiloft is er bijvoorbeeld alle ruimte voor rituelen en bijzondere woorden. Voor diepgang en verbinding en voor creativiteit en eigenheid.

Michelle: “Een bijzonder moment in het leven, zoals een huwelijk, ís zo bijzonder omdat het een overgang naar een andere vorm van leven markeert. Met een ceremonie/ritueel kan dit overgangsmoment extra betekenisvol worden. Samen met wie je daar met aandacht bij stil wilt staan. Met een mooie huwelijksceremonie worden verleden en toekomst met elkaar verbonden. Rituelen kunnen zo’n transformatiemoment krachtig, intens en heel mooi maken, omdat ze afgestemd worden op de betrokkenen en met aandacht worden uitgevoerd.”

Bruidsfotografie om bij weg te dromen

Jullie dierbare herinneringen perfect vastgelegd

Hebben jullie trouwplannen? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We reageren binnen 24 uur!

Neem contact met ons op!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,8 door 26 bruidsparen.

3. Ceremonieel trouwen kost minder geld

Als de ceremonie op je bruiloft toch niet wettelijk is, kun je overwegen om gratis te trouwen voor de wet. Dit moet je ruim van tevoren plannen, want de hiervoor beschikbare momenten zijn snel bezet. Kan het niet meer gratis, dan kun je een dag en moment kiezen waarop het goedkoper is. De kosten verschillen per gemeente. Over het algemeen is trouwen op vrijdag of zaterdag (of zelfs zondag) het duurst.

Trouwringen

Trouwplannen?

Zijn jullie enthousiast geworden na het lezen van deze pagina en het bekijken van onze trouwfoto’s? Neem hieronder contact met ons op om te horen of we nog beschikbaar zijn op jullie trouwdatum. Voor de zomermaanden van 2023 hebben we nog enkele plekjes. De eerste reserveringen voor 2024 lopen ook al binnen.

Laat hieronder je gegevens achter, dan laten we binnen 24 uur weten of we nog beschikbaar zijn op jullie bruiloft!

Jullie e-mailadres is bij ons in goede handen, zie ons privacystatement.

Meer informatie over Michelle van Hout vind je op haar website: www.michellevanhout.nl

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    trouwfotograaf bruiloft eindhoven

    Kom gezellig kennismaken!

    Meer informatie over Michelle van Hout vind je op haar website: www.michellevanhout.nl