Bruiloft ideeënNieuws

Trouwen en corona

By 1 mei 2020juni 23rd, 2020No Comments
handen desinfecteren

Trouwen en corona in Nederland, mei 2020. Dit is de tweede maand waarin wij geen enkele bruiloft zullen fotograferen. Al onze bruiloften van de maanden april en mei zijn verplaatst naar een latere datum. Wel hebben we nauw contact met al onze bruidsparen. Kan hun bruiloft doorgaan? Willen ze hun bruiloft laten doorgaan? Veel is afhankelijk van de maatregelen die door de overheid genomen worden om verspreiding van het coronavirus te beperken.

In dit artikel vertellen we graag alles over hoe wij aankijken tegen trouwen en corona. Iedere bruiloft is uniek, ieder bruidspaar maakt eigen keuzes, ook in deze coronatijd. Wat kan nog wel, en wat kan niet? Zijn er alternatieven? Welke maatregelen treffen wij als bedrijf? Hieronder vertellen we er alles over.

De huidige maatregelen rondom trouwen en corona

Volgens de huidige richtlijnen van het RIVM mag er getrouwd worden in een gezelschap van maximaal 30 personen, mits er 1,5 meter afstand gehouden kan worden. Hoe dit verder tot uitvoering komt, is enorm afhankelijk van de gemeente. Soms mogen bij het huwelijk naast het bruidspaar alleen de trouwambtenaar en de getuigen aanwezig zijn, zelfs geen fotograaf. Verder is het nog afhankelijk van de grootte van de oppervlakte van de zaal waarin het huwelijk plaatsvindt. Alleen als de ruimte groot genoeg is, mag er een gezelschap van maximaal 30 personen tijdens de ceremonie aanwezig zijn.

Nu de horeca weer open is, kun je ook gezamenlijk het glas heffen op jullie geluk en zelfs een diner geven. Overleg met jullie trouwlocatie wat de mogelijkheden zijn. We hebben mooie oplossingen gezien voor het diner!

bruidsboeket

Redenen om je bruiloft door te laten gaan tijdens corona

Een aantal van onze bruidsparen willen echt heel graag trouwen op hun oorspronkelijke trouwdatum. Bijvoorbeeld omdat die datum iets speciaals betekent voor hen. Of vanwege geloofsovertuigingen. Een andere reden kan zijn omdat ze er zó naartoe hebben geleefd dat ze écht op die dag willen trouwen. Ook als dat betekent dat er aanpassingen nodig zijn. Een vierde reden kan zijn dat er een kindje op komst is en het bruidspaar wil echt voor de geboorte getrouwd zijn. Of het bruidspaar wil samen een huis kopen en trouwen is nodig voor de hypotheek. Tot slot kan een reden om de bruiloft niet uit te stellen zijn omdat je er dierbaren bij wilt hebben waarvan je niet zeker weet hoe lang dat nog zal kunnen. We vinden die laatste reden heel gevoelig, want in deze coronatijd is het voor kwetsbare groepen riskant om buiten te komen.

Bekijk hier meer van onze bruidsfotografie.

Zwangere bruid

Scenario 1: je wilt je bruiloft tijdens corona door laten gaan

Waar moet je dan allemaal aan denken?

Je gastenlijst

Sowieso zal je de bruiloft met een klein gezelschap vieren. Je moet dus waarschijnlijk opnieuw door je gastenlijst. Onze tip is om je gasten op het hart te drukken dat ze zich op tijd afmelden wanneer ze onverhoopt niet kunnen komen. Op die manier kun je die waardevolle plek op je gastenlijst aan iemand geven die je er eerder af hebt moeten halen. Het spreekt voor zich dat gasten thuisblijven wanneer ze klachten ontwikkelen.

Het totale aantal gasten in de ceremonieruimte is inclusief de trouwambtenaar, muzikanten en de fotografen. Voor een officieel huwelijk heb je minimaal je trouwambtenaar en je getuigen nodig.

De opstelling van de stoelen

De gemeente zal hier al zorgvuldig naar hebben gekeken, maar blijf goed in overleg! Gezinnen en stellen mogen namelijk wel bij elkaar zitten. Het is dus niet nodig om álle stoelen uit elkaar te zetten. Overleg ook over de route die je gaat lopen bij het naar binnen komen. Is er genoeg ruimte tussen de stoelen voor twee mensen?

detailfoto van de ringen van de bruid

Mensen die er niet bij kunnen zijn

Het is mogelijk om via een live feed op afstand mensen bij de ceremonie te betrekken. Hier vind je een aantal apps waarmee je dat zou kunnen doen. Je kunt ook een bedrijf inhuren om met behulp van meerdere camera’s een mooie (live)registratie te maken.

Wij hadden op onze bruiloft in 2013 voor iedere gast een door Edward gevouwen kraanvogel bij de uitnodiging gestopt. De vraag was of de gasten daar een wens op wilden schrijven. Bij binnenkomst werden alle kraanvogels in een boom gehangen. Zoiets zou je ook in deze coronatijd kunnen doen voor de gasten die er op jullie trouwdag niet bij kunnen zijn. Op die manier betrek je hen ook inhoudelijk bij jullie ceremonie.

Aangepaste planning

Een voordeel met een knipoog: je hebt wel lekker veel tijd op je trouwdag nu! Je kunt dus ruim de tijd nemen om je te verplaatsen tussen verschillende locaties. Ook voor het maken van foto’s van jullie samen is er wellicht zelfs meer tijd dan in jullie oorspronkelijke draaiboek. Neem dat voordeel en maak er een onvergetelijke, prachtige shoot van.

bruiloft willibrordhaeghe deurne

Scenario 2: je gaat je bruiloft verplaatsen door corona

Of splitsen in plaats van verplaatsen

Je kunt de dag natuurlijk ook splitsen. De ceremonie vier je met een klein gezelschap op jullie oorspronkelijke trouwdatum. Op een later moment is er tijd voor een groot feest!

Ceremoniële bruiloft

Wat ook kan, is dat je nu echt heel minimaal trouwt. Alleen voor de wet. En dat je een mooie ceremoniële bruiloft viert als het coronavirus meer onder controle is. We schreven een blog over de voordelen van een ceremonieel huwelijk. Lees hem hier.

bloemen van liebregts en liebregts

Loveshoot op jullie oorspronkelijke trouwdatum

Als je besluit je bruiloft te verplaatsen, kun je wellicht wel een mooie loveshoot doen op de oorspronkelijke trouwdatum. Of maak er op een andere manier een gezellige dag van. In ieder geval zorgen wij voor al onze bruidsparen voor een verrassing op de oorspronkelijke trouwdatum. We gaan hiervoor persoonlijk (coronaproof!) langs bij bruidsparen die in de buurt wonen. Voor de andere bruidsparen is er gelukkig de post!

We kunnen niet in de toekomst kijken

Trouwen en corona… liever zonder… niemand weet wanneer er weer een beetje ‘normaal’ gefeest zal kunnen worden. Die onzekerheid maakt het zo ontzettend moeilijk. Je wilt de liefde vieren, jullie geluk en verbondenheid. Als dit betekent dat de bruiloft uitgesteld wordt, verplaatsen wij in overleg heel graag mee!

loveshoot leiden

Welke maatregelen hebben wij getroffen rondom trouwen en corona?

Onze huidige bruidsparen

Met onze huidige bruidsparen hebben we veel contact. We vinden het fijn om te horen hoe het met hen gaat en om mee te denken met hun plannen. Iedereen denkt een beetje anders over trouwen en corona; dat maakt het zo interessant. We delen ook onze volledige agenda met hen zodat zij kunnen zien op welke data we nog beschikbaar zijn.

Afspraken bij ons thuis

Een aantal afspraken kunnen telefonisch doorgaan of via beeldbellen. Voor sommige afspraken is het echt fijner om fysiek af te spreken. Wij hebben bij ons thuis verschillende maatregelen getroffen om gasten te ontvangen. Sowieso werken we alleen op afspraak. Dit is nu nog belangrijker omdat we meer voorbereidingen moeten treffen om gasten te kunnen ontvangen. Bij binnenkomst kun je je handen desinfecteren. Dit doen wij zelf ook als we van buiten naar binnen komen. In onze woonkamer hebben we de tafel zo neergezet dat we meer dan 1,5 meter van het bruidspaar af zitten. Bovendien staat er een scherm tussen ons en het bruidspaar. Alles wat is aangeraakt wordt na het bezoek gedesinfecteerd.

handen desinfecteren
plexiglas scherm corona

Maatregelen voor onderweg

Voordat we op weg kunnen, willen we zeker weten dat we mogen fotograferen. Het is namelijk toegestaan om een stel te fotograferen, mits je genoeg afstand kunt houden. We hebben dit nagevraagd bij onze veiligheidsregio en de gemeente. We nemen altijd contact op met betreffende gemeente om te horen hoe de maatregelen in die gemeente worden gehandhaafd om er zeker van te zijn dat we mogen fotograferen.

Vanzelfsprekend houden we tijdens een reportage steeds 1,5 meter afstand. Het mooie is overigens dat wij zelf al een echtpaar zijn en dus die afstand niet hoeven te houden! We hebben handdesinfectiemiddel bij ons en onze apparatuur wordt bij thuiskomst gedesinfecteerd. Tot slot hebben we altijd mondkapjes bij ons, mocht het nodig zijn die te dragen.

shoot met bruidspaar

We blijven op de hoogte van de ontwikkelingen

Uiteraard houden we onszelf continu up-to-date. We zijn beiden lid van DuPho, de beroepsvereniging van professionele fotografen in Nederland. Zij behartigen de belangen van fotografen in Nederland en houden ons heel goed op de hoogte van regelgeving en mogelijkheden.

Onze leveranciers en overige dienstverleners houden ons op de hoogte van de maatregelen die zij treffen om hun dienstverlening te continueren. Zo zijn we enorm dankbaar dat onze albumleverancier uit Italië na een korte onderbreking weer aan de slag is. We hebben onlangs nog een prachtig album aan het bruidspaar mogen geven.

trouwen in scheveningen rozentuin

Hebben jullie trouwplannen?

We staan te popelen om weer prachtige bruiloften in beeld te brengen, of om te horen over alle prachtige plannen! Schroom dus niet om contact met ons op te nemen, we vinden het geweldig om met jullie mee te denken. Lees anders ook even deze blog met tips voor het plannen van je bruiloft.

plexiglas scherm

Leave a Reply


CAPTCHA Image
Reload Image