Bruiloft ideeënNieuws

Trouwen en corona

By 1 mei 2020oktober 13th, 2020No Comments
handen desinfecteren

Trouwen en corona in Nederland, update augustus 2020. In juni en augustus hebben wij enkele bruiloften mogen fotograferen. Al onze bruiloften van de maanden april en mei zijn verplaatst naar een latere datum. Daarnaast hebben we nauw contact met al onze bruidsparen. Kan hun bruiloft doorgaan? Willen ze hun bruiloft laten doorgaan? Veel is afhankelijk van de maatregelen die door de overheid genomen worden om verspreiding van het coronavirus te beperken.

In dit artikel vertellen we graag alles over hoe wij aankijken tegen trouwen en corona. Iedere bruiloft is uniek, ieder bruidspaar maakt eigen keuzes, ook in deze coronatijd. Wat kan nog wel, en wat kan niet? Zijn er alternatieven? Welke maatregelen treffen wij als bedrijf? Hieronder vertellen we er alles over.

De huidige maatregelen rondom trouwen en corona

Volgens de huidige richtlijnen van het RIVM geldt er wanneer de trouwlocatie is gereserveerd geen maximum aantal gasten. Er moet wel altijd 1,5 meter afstand gehouden worden en iedereen moet een eigen zitplaats hebben. Ook wordt bij aankomst op de bruiloft gevraagd naar je gezondheid. Mensen met klachten moeten thuis blijven.

In de buitenlucht is dansen toegestaan, als mensen van verschillende huishoudens minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar.

bruidsboeket

Redenen om je bruiloft door te laten gaan tijdens corona

Een aantal van onze bruidsparen willen echt heel graag trouwen op hun oorspronkelijke trouwdatum. Bijvoorbeeld omdat die datum iets speciaals betekent voor hen. Of vanwege geloofsovertuigingen. Een andere reden kan zijn omdat ze er zó naartoe hebben geleefd dat ze écht op die dag willen trouwen. Ook als dat betekent dat er aanpassingen nodig zijn. Een vierde reden kan zijn dat er een kindje op komst is en het bruidspaar wil echt voor de geboorte getrouwd zijn. Of het bruidspaar wil samen een huis kopen en trouwen is nodig voor de hypotheek. Tot slot kan een reden om de bruiloft niet uit te stellen zijn omdat je er dierbaren bij wilt hebben waarvan je niet zeker weet hoe lang dat nog zal kunnen. We vinden die laatste reden heel gevoelig, want in deze coronatijd is het voor kwetsbare groepen riskant om buiten te komen.

Bekijk hier meer van onze bruidsfotografie.

Zwangere bruid

Scenario 1: je wilt je bruiloft tijdens corona door laten gaan

Waar moet je dan allemaal aan denken?

Je gastenlijst

Het kan zijn dat je ervoor kiest je bruiloft met een kleiner gezelschap te vieren. Onze tip is om je gasten op het hart te drukken dat ze zich op tijd afmelden wanneer ze onverhoopt niet kunnen komen. Op die manier kun je die waardevolle plek op je gastenlijst aan iemand geven die je er eerder af hebt moeten halen. Het spreekt voor zich dat gasten thuisblijven wanneer ze klachten ontwikkelen.

De opstelling van de stoelen

De gemeente zal hier al zorgvuldig naar hebben gekeken, maar blijf goed in overleg! Gezinnen en stellen mogen namelijk wel bij elkaar zitten. Het is dus niet nodig om álle stoelen uit elkaar te zetten. Overleg ook over de route die je gaat lopen bij het naar binnen komen. Is er genoeg ruimte tussen de stoelen voor twee mensen?

Foto’s maken

Neeltje en Ruben kozen ervoor om tóch foto’s te maken op de plek waar ze door Corona niet mochten trouwen. Bekijk hier de trouwfoto’s die we in juni 2020 (tijdens strenge coronamaatregelen) maakten.

detailfoto van de ringen van de bruid

Felicitaties

Bedenk samen hoe jullie gefeliciteerd willen worden. Als je dit bijvoorbeeld aan het einde van de ceremonie aan jullie gasten communiceert, ontstaan er geen ongemakkelijke situaties. Je kunt denken aan een speciale groet of ander ritueel.

Groepsfoto’s

Het is heel goed mogelijk om groepsfoto’s met een onderlinge afstand van 1,5 meter te maken. Zorg voor een ruime plek, dan kunnen we stellen in een zigzag achter elkaar laten staan. Maak een lijst van maximaal 10 tot 15 samenstellingen en zorg dat je ceremoniemeester dit strak organiseert.

Mensen die er niet bij kunnen zijn

Het is mogelijk om via een live feed op afstand mensen bij de ceremonie te betrekken. Hier vind je een aantal apps waarmee je dat zou kunnen doen. Je kunt ook een bedrijf inhuren om met behulp van meerdere camera’s een mooie (live)registratie te maken.

Wij hadden op onze bruiloft in 2013 voor iedere gast een door Edward gevouwen kraanvogel bij de uitnodiging gestopt. De vraag was of de gasten daar een wens op wilden schrijven. Bij binnenkomst werden alle kraanvogels in een boom gehangen. Zoiets zou je ook in deze coronatijd kunnen doen voor de gasten die er op jullie trouwdag niet bij kunnen zijn. Op die manier betrek je hen ook inhoudelijk bij jullie ceremonie.

bruidsfotofie kasteelhoeve geldrop

Scenario 2: je gaat je bruiloft verplaatsen door corona

Of splitsen in plaats van verplaatsen

Je kunt de dag natuurlijk ook splitsen. De ceremonie vier je met een klein gezelschap op jullie oorspronkelijke trouwdatum. Op een later moment is er tijd voor een groot feest!

Ceremoniële bruiloft

Wat ook kan, is dat je nu echt heel minimaal trouwt. Alleen voor de wet. En dat je een mooie ceremoniële bruiloft viert als het coronavirus meer onder controle is. We schreven een blog over de voordelen van een ceremonieel huwelijk. Lees hem hier.

trouwauto op de weg

Loveshoot op jullie oorspronkelijke trouwdatum

Als je besluit je bruiloft te verplaatsen, kun je wellicht wel een mooie loveshoot doen op de oorspronkelijke trouwdatum. Met Jon & Cindy maakten we deze loveshoot (weliswaar iets eerder dan op hun oorspronkelijke trouwdatum). Een van onze andere bruidsparen ging een weekendje weg om het toch een beetje te vieren. In ieder geval zorgen wij voor al onze bruidsparen voor een verrassing op de oorspronkelijke trouwdatum. We gaan hiervoor persoonlijk (coronaproof!) langs bij bruidsparen die in de buurt wonen. Voor de andere bruidsparen is er gelukkig de post!

We kunnen niet in de toekomst kijken

Trouwen en corona… liever zonder… niemand weet wanneer er weer een beetje ‘normaal’ gefeest zal kunnen worden. Die onzekerheid maakt het zo ontzettend moeilijk. Je wilt de liefde vieren, jullie geluk en verbondenheid. Als dit betekent dat de bruiloft uitgesteld wordt, verplaatsen wij in overleg heel graag mee!

Loveshoot op de heide bij zonsondergang

Welke maatregelen hebben wij getroffen rondom trouwen en corona?

Onze huidige bruidsparen

Met onze huidige bruidsparen hebben we veel contact. We vinden het fijn om te horen hoe het met hen gaat en om mee te denken met hun plannen. Iedereen denkt een beetje anders over trouwen en corona; dat maakt het zo interessant. We delen ook onze volledige agenda met hen zodat zij kunnen zien op welke data we nog beschikbaar zijn.

Afspraken bij ons thuis

Een aantal afspraken kunnen telefonisch doorgaan of via beeldbellen. Voor sommige afspraken is het echt fijner om fysiek af te spreken. Wij hebben bij ons thuis verschillende maatregelen getroffen om gasten te ontvangen. Sowieso werken we alleen op afspraak. Dit is nu nog belangrijker omdat we meer voorbereidingen moeten treffen om gasten te kunnen ontvangen. Bij binnenkomst kun je je handen desinfecteren. Dit doen wij zelf ook als we van buiten naar binnen komen. In onze woonkamer hebben we de tafel zo neergezet dat we meer dan 1,5 meter van het bruidspaar af zitten. Bovendien staat er een scherm tussen ons en het bruidspaar. Alles wat is aangeraakt wordt na het bezoek gedesinfecteerd.

handen desinfecteren
plexiglas scherm corona

Maatregelen voor onderweg

Voordat we op weg kunnen, willen we zeker weten dat we mogen fotograferen. Het is namelijk toegestaan om een stel te fotograferen, mits je genoeg afstand kunt houden. We hebben dit nagevraagd bij onze veiligheidsregio en de gemeente. We nemen altijd contact op met betreffende gemeente om te horen hoe de maatregelen in die gemeente worden gehandhaafd om er zeker van te zijn dat we mogen fotograferen.

Vanzelfsprekend houden we tijdens een reportage steeds 1,5 meter afstand. Het mooie is overigens dat wij zelf al een echtpaar zijn en dus die afstand niet hoeven te houden! We hebben handdesinfectiemiddel bij ons en onze apparatuur wordt bij thuiskomst gedesinfecteerd. Tot slot hebben we altijd mondkapjes bij ons, mocht het nodig zijn die te dragen.

shoot met bruidspaar

We blijven op de hoogte van de ontwikkelingen

Uiteraard houden we onszelf continu up-to-date. We zijn beiden lid van DuPho, de beroepsvereniging van professionele fotografen in Nederland. Zij behartigen de belangen van fotografen in Nederland en houden ons heel goed op de hoogte van regelgeving en mogelijkheden.

Onze leveranciers en overige dienstverleners houden ons op de hoogte van de maatregelen die zij treffen om hun dienstverlening te continueren. Zo zijn we enorm dankbaar dat onze albumleverancier uit Italië na een korte onderbreking weer aan de slag is. We hebben onlangs nog een prachtig album aan het bruidspaar mogen geven.

trouwen in scheveningen rozentuin

Hebben jullie trouwplannen?

We staan te popelen om weer prachtige bruiloften in beeld te brengen, of om te horen over alle prachtige plannen! Schroom dus niet om contact met ons op te nemen, we vinden het geweldig om met jullie mee te denken. Lees anders ook even deze blog met tips voor het plannen van je bruiloft.

plexiglas scherm

Leave a Reply


CAPTCHA Image
Reload Image