Skip to main content
PersoonlijkVoor fotografen

Workshop Colormanagement & Fine-Art Print

Studio van Colijn

Afgelopen maandag deed ik (Edward) mee aan een workshop Colormanagement, samen met 7 andere fotografen uit het land, bij Zilver Master fotograaf en Fine-art print specialist Colijn van Noort. Ik vind het altijd boeiend om van collega-fotograferen met veel ervaring extra kennis op te doen, dus toen ik deze workshop via beroepsorganisatie DuPho tegenkwam, heb ik me direct aangemeld!

Colijns fotostudio in Werkhoven ziet er uit als een plek waar op een ambachtelijke manier met veel passie gewerkt wordt. Dat deze passie besmettelijk is voor mij wist ik al. Maar na deze dag kan ik al helemaal niet meer wachten om weer met een nieuwe reportage aan de gang te gaan!

Ik was voorbereid op een heel technisch verhaal en dat bleek precies het geval te zijn. De bedoeling is om mijn kennis op dit gebied nog verder uit te breiden en om de workflow van een fotograaf op het gebied van color managent van begin tot eind helemaal te doorgronden.

We begonnen in de ochtend met een kennismaking. Het is altijd heel leuk om te horen waar collega-fotografen mee bezig zijn. Daarna volgde een sessie over kalibratie, kleurcorrectie, kleurruimtes en de rendering intent. Uiteindelijk is het begrijpen vaak niet lastig, maar het gaat meer om leren omgaan met alle mogelijkheden en tools die je als professionele fotograaf tot je beschikking hebt. Je wilt volledige controle over het beeld dat je ziet, vastlegt en daarna wilt afdrukken.

Na de ochtendsessie kregen we eerst natuurlijk een heerlijke lunch en daarna gingen we aan de slag met onze eigen meegebrachte foto’s. De bedoeling was om van deze foto’s prachtige fine-art prints te maken. Natuurlijk hebben we ook naar de bewerking gekeken, maar zeker ook naar het soort papier en inkt dat gebruikt kan worden om deze foto het beste tot zijn recht te laten komen. Voor ieder papier is een kleurprofiel nodig voor het gebruik ervan met die bewuste printer.

Het is prachtig om te zien welk effect het soort papier heeft op het gevoel dat wordt overgebracht door een foto. Mijn resultaat van deze dag zijn twee prachtige fine-art prints van een bruidspaar. Allebei op verschillend papier. Mijn favoriet is de warme variant, waarbij het papier zorgt voor het extra overbrengen van de emotie van de foto.

Dit was een meer dan geslaagde dag vol inspiratie! Ook was het geweldig om de foto’s van collega’s te bekijken en alle achterliggende verhalen te horen. Dit gaat zeker zijn vruchten afwerpen!

De kennis van colormanagement en het afdrukken van prachtige prints gebruiken we voor onze bruidsparen. We willen hun foto’s in de allerbeste kwaliteit aan hen afleveren. Onze Italiaanse maatwerk albums horen hier zeker ook bij! Op deze pagina lees je meer over onze bruidsfotografie.

Printen van de fine-art print
Bekijken van de fine-art prints van mijn foto
Beeldbewerking
Bekijken van de fine-art prints
Papieropslag in de studio van Colijn
Beeldbewerking