Skip to main content
Bruiloft ideeën

Hoe je trouwfotograaf kiezen: 8 dingen om op te letten

By 3 december 2019juni 23rd, 2020No Comments
trouwfotograaf bij een kerkelijk huwelijk

We zien de vraag regelmatig voorbijkomen in online groepen: waar moet ik op letten als we onze trouwfotograaf kiezen? We delen heel graag 8 dingen die jullie kunnen helpen tijdens de zoektocht naar jullie perfecte trouwfotograaf.

1. Ervaringen met de trouwfotograaf van jullie collega’s, vrienden of familie

Je was misschien niet bij de bruiloft van je collega, maar je hoort haar zo enthousiast vertellen over haar trouwfotograaf. En die bruidsfoto’s! Onze tip: vraag je collega in dit geval ook vooral door over haar ervaringen. Wat voor haar belangrijk was, kan misschien voor jou ook belangrijk zijn. Wat vond ze zo goed aan deze trouwfotograaf?

Het is helemaal leuk als je een fotograaf bij de bruiloft van je vrienden of familie ontmoet en meemaakt. Natuurlijk ben je er voor het bruidspaar, maar je krijgt zeker wel mee of de fotograaf ook op jullie trouwdag zou passen. Je kunt hem en/of haar natuurlijk ook even spreken tijdens de borrel, zo’n eerste indruk is goud waard.

“Eigenlijk zijn alle foto's me erg dierbaar. Jullie hebben supermooie, dierbare en lieve momenten vastgelegd...”

Angelaover haar bruiloft in 2018
trouwfotograaf bij de voorbereidingen van je bruiloft

2. De online uitstraling van de fotograaf: website en sociale media

Je hebt van je collega (of buurman, kennis, vrouw van de dierenarts) een naam gekregen, inclusief een super enthousiast verhaal over haar bruidsfoto’s. Je gaat natuurlijk meteen op de website van de bewuste trouwfotograaf kijken! Dat is het visitekaartje. Spreekt de website je aan? En vooral: spreken de bruidsfoto’s jullie aan? Zie je jezelf in die foto’s over een tijdje? En wat vind je van de teksten op de site? Kloppen die een beetje met het gevoel dat jullie hebben over jullie bruiloft?

Hetzelfde geldt voor sociale media: worden jullie warm van de sfeer van wat de trouwfotograaf deelt op sociale media? Reageert hij/zij leuk op berichtjes?

Tot slot: zijn op de site alle onderdelen van de bruiloft zichtbaar? Foto’s van het klaarmaken, de first look, de ceremonie, de borrel, de taart, het diner, het feest… Kijk of je blij wordt van de manier waarop dit is vastgelegd.

trouwfotograaf bij een kerkelijk huwelijk

3. Wat vinden jullie van de stijl van deze bruidsfotograaf?

Stijl is best moeilijk te omschrijven voor veel mensen. Je kunt er ook op verschillende manier naar kijken. Wij denken dat de stijl in twee elementen te verdelen is: hoe er gefotografeerd is en hoe de foto’s zijn bewerkt. Het belangrijkste is eigenlijk: vinden jullie het mooi? Heel simpel.

Wij fotograferen de bruiloft zoals hij echt is, dus de hele dag zonder aanwijzingen te geven. Alleen tijdens de shoot zeggen we wat dingen om jullie op je gemak te laten voelen. Ook zullen we een beetje sturen in welke houding mooi kan zijn. Een beetje! Want uiteindelijk streven we ernaar dat jullie je herkennen in de foto’s.

We bewerken de trouwfoto’s zodat de kleuren zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid liggen. We zetten foto’s om naar zwart-wit als ze daardoor nog beter uitkomen. Dat is bijvoorbeeld bij een heel emotioneel moment of een foto waarin veel structuur zit. Zo kunnen we de aandacht daar extra op leggen. Als een foto zó veel kleuren heeft dat het niet meer duidelijk is waar de foto over gaat, maken we hem ook zwart-wit.

je trouwfotograaf let emotionele momenten tijdens je bruiloft vast

4. Welk gevoel krijgen jullie bij de pagina ‘over ons’?

We blijven nog even op de website van jullie potentiële trouwfotograaf. Vrijwel iedere site heeft een pagina ‘over ons’, check deze! Welk gevoel krijgen jullie bij de persoon of de personen in dit bedrijf?

Mochten jullie benieuwd zijn naar de onze: je vindt hem hier!

trouwfotograaf op het feest van je bruiloft

5. Wat kun je zeggen over de professionaliteit van deze trouwfotograaf?

Besteedt deze trouwfotograaf aandacht aan scholing? Met welke apparatuur werkt hij/zij? Neemt hij/zij een back-up camera mee? Hoe zit het met het opslaan van jullie foto’s? Hoe zorgvuldig wordt er gewerkt? Wij schreven een stukje over wat wij hieraan doen, je leest het hier.

Uiteraard laten awards ook iets zien van de kwaliteit van jullie bruidsfotograaf.

je trouwfotograaf let emotionele momenten tijdens je bruiloft vast

6. Past deze fotograaf binnen jullie budget?

De meeste fotografen hebben wel een vanafprijs op hun website staan. Dat is fijn, want zo weet je al een beetje waar je aan toe bent. Als de trouwfotograaf binnen jullie budget valt, kun je met een gerust hart door naar de volgende stap. Zijn de kosten hoger, dan kun je twee dingen doen: op zoek naar een andere fotograaf, of het budget bijstellen.

Wij hebben een blog geschreven over de dingen die je moet weten over de kosten van een trouwfotograaf. Lees hem hier.

je trouwfotograaf let emotionele momenten tijdens je bruiloft vast

7. Plan een kennismakingsgesprek met jullie bruidsfotograaf

Hoe verloopt het eerste contact? Kun je makkelijk e-mailen, bellen of op een andere manier een berichtje sturen? Krijg je een leuke reactie? Kun je makkelijk een kennismakingsgesprek inplannen? Je gaat nog veel communiceren met je trouwfotograaf, dus het is fijn als het contact goed voelt.

Tijdens het kennismakingsgesprek krijgen jullie waarschijnlijk meerdere trouwalbums te zien. In een trouwalbum is het verhaal completer dan in een blog op de website. Vinden jullie de albums mooi? En krijgen jullie antwoord op de eventuele vragen die jullie hebben? En het allerbelangrijkste: voelen jullie je op je gemak bij deze trouwfotograaf?

Benieuwd naar waar je allemaal nog meer aan kunt denken bij de planning van je bruiloft? Lees hier onze blog!

je trouwfotograaf let emotionele momenten tijdens je bruiloft vast

8. Voel of je een klik hebt met je trouwfotograaf

Het klinkt misschien als een open deur, zeker bij een fotograaf, maar er moet een klik zijn. En die moet ook wederzijds zijn. Althans, zo staan wij erin. Jullie bruiloft wordt een prachtige dag, vol liefde en blijheid. Daar wil je een trouwfotograaf bij hebben die daarin past en waar jullie ook blij van worden. Wij willen de klik als trouwfotograaf ook voelen, want we leggen veel passie in onze foto’s. We kunnen de mooiste trouwfoto’s maken als we het vertrouwen van het bruidspaar voelen.

“Het fotoboek ligt nog steeds op een prominente plek in de woonkamer. We worden elke keer als we de foto’s zien weer helemaal blij en teruggezogen naar het moment. Wat vooral naar boven komt, was het gevoel van die dag van moment naar moment. Van de officiële foto’s op de Tramkade, de trouwauto, de ceremonie, de bruidjes en gasten, het feest tot de feestlocatie. Eigenlijk alles dus ;). De foto’s en de opbouw van het boek dragen daar heel erg aan bij. Wij zijn er nog steeds super blij mee. Alles wat wij met jullie hadden besproken en wat wij vervolgens hadden verwacht, hebben jullie overtroffen.”

Fernando & Basover hun bruiloft in 2018

Zijn jullie enthousiast geworden bij het bekijken van onze site en foto’s?

Populaire trouwmaanden zijn snel volgeboekt. Onze bruidsparen komen vaak bij ons net nadat ze de datum en de locatie hebben bepaald. Soms zelfs daarvoor! Neem vrijblijvend contact met ons op om te zien of jullie datum nog beschikbaar is.

trouwfotograaf op het feest van je bruiloft

Leave a Reply


CAPTCHA Image
Reload Image