Bruiloft ideeën

Alternatieven voor rijst gooien op je bruiloft

By 29 juni 2020april 16th, 2021No Comments
bloemenblaadjes als alternatief voor rijst gooien

Op zoek naar alternatieven voor rijst gooien op je bruiloft? Je vindt ze hier!

Als een bruidspaar de kerk of het gemeentehuis verlaat, is het gebruikelijk dat zij worden ontvangen door een haag van gasten. Vroeger werd dan vaak rijst gegooid. Het symboliseert vruchtbaarheid en overvloed. In sommige landen wordt dit nog wel gedaan, maar in veel Nederlandse gemeenten is rijst gooien verboden. Ook veel trouwlocaties zijn er geen enorme fan van. Op de eerste plaats omdat het een troep wanneer de rijst lang blijft liggen. Het gaat óveral tussen zitten en tot slot trekt het ongedierte aan.

Rijst gooien en vogels

Er wordt weleens gezegd dat droge rijst schadelijk is voor vogels, maar de Vogelbescherming heeft ons bij navraag laten weten dat dit niet het geval is. De grutto eet zelfs rijst rechtstreeks uit de rijstvelden.

Hoe dan ook, omdat op veel plaatsen het gooien van rijst niet meer toegestaan is, geven we graag 5 alternatieven voor rijst gooien op je bruiloft.

bellenblaas als alternatief voor rijst gooien
bellenblaas als alternatief voor rijst gooien

1. Het meest voorkomende alternatief op rijst gooien: bellenblaas

Ja! Die komen wij het meeste tegen. Van hele bellenblaaskanonnen op batterijen tot en met sierlijke kleine buisjes. En het moet gezegd: het effect is ook wel heel romantisch. Het geeft geen troep op de grond en het is niet schadelijk voor het milieu. Als je echt druppels sop op je kleding krijgt, kan de glycerine die in bellenblaas zit wel voor vlekken zorgen. Van een paar gewone bellen hebben wij echter nog nooit vlekken gezien.

2. Slingers

Geef je gasten dunne slierten of slingers die aan het stokje vastzitten. Hiermee kunnen ze jullie toewapperen.

3. Rookfakkels

Rookfakkels in diverse kleuren of de kleuren van jullie bruiloftsthema. Deze zijn te koop bij een feestwinkel.

bloemenblaadjes als alternatief voor rijst gooien

 4. Biologische confetti

Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld (gedroogde) bloemblaadjes, lavendel, zaadjes voor vogels, eucalyptus- of olijfblaadjes. Dit is wel een grensgevalletje: als je geen rijst mag gooien, mag je meestal ook geen confetti gooien. Vraag bij de trouwlocatie of gemeente na wat mag, als dit jou een leuk idee lijkt. Je kunt de confetti in een mooi conisch gevormd papieren hoorntje aanbieden aan je gasten.

5. Papieren vliegtuigjes

Je aanstaande vindt het vast geweldig om een avondje vliegtuigjes te vouwen! Uiteraard wel in de kleur van jullie bruiloftsthema.

En biologisch afbreekbare ballonnen dan?

Reguliere ballonnen geven veel overlast voor de natuur; er bestaan ook biologisch afbreekbare ballonnen. Op verschillende websites en shops worden die aangeprezen als een mooi alternatief voor normale ballonnen. Zolang je de ballonnen niet oplaat, is dit ook zeker zo.

Het afbreken van biologische ballonnen duurt echter nog steeds heel lang waardoor vogels alsnog kunnen overlijden door het eten van de resten van opgelaten ballonnen. Biologisch afbreekbare ballonnen zijn daardoor geen goed alternatief voor het oplaten van reguliere ballonnen. Op de site van “Die ballon gaat niet op” wordt hier meer informatie over gegeven.

sterretjes als alternatief voor rijst gooien

Bonustip 1: sterretjes

Bij het weggaan uit de kerk of het gemeentehuis is het nog licht, dus hebben sterretjes geen zin. Maar je kunt aan het einde van je bruiloft wel een uitzwaaimoment hebben. Hierbij staan je gasten opnieuw in een haag. Met sterretjes wordt dit extra romantisch! Uiteraard kun je ook een van de andere alternatieven voor het gooien van rijst inzetten bij je uitzwaaimoment.

Tot slot bonustip 2: overleg met je ceremoniemeester

Het is voor een ceremoniemeester enorm leuk om dit stukje als verrassing te regelen voor het bruidspaar. Als jullie dit ook leuk vinden, laat je dan verrassen. Maar zorg er wel voor dat jullie ceremoniemeester weet wat jullie absoluut niet willen of wat bij de trouwlocatie verboden is.

sfeerlichten

Leave a Reply


CAPTCHA Image
Reload Image