Skip to main content
Bruiloft ideeën

Alternatieven voor rijst gooien op je bruiloft

bloemenblaadjes als alternatief voor rijst gooien

Op zoek naar alternatieven voor rijst gooien op je bruiloft? Je vindt ze hier!

Als een bruidspaar de kerk of het gemeentehuis verlaat, is het gebruikelijk dat zij worden ontvangen door een haag van gasten. Vroeger werd dan vaak rijst gegooid. Het symboliseert vruchtbaarheid en overvloed. In sommige landen wordt dit nog wel gedaan, maar in veel Nederlandse gemeenten is rijst gooien verboden. Ook veel trouwlocaties zijn er geen enorme fan van. Op de eerste plaats omdat het een troep geeft wanneer de rijst lang blijft liggen. Het gaat óveral tussen zitten en tot slot trekt het ongedierte aan.

Trouwen Tuin de Lage Oorsprong sparkle exit

Rijst gooien en vogels

Er wordt weleens gezegd dat droge rijst schadelijk is voor vogels, maar de Vogelbescherming heeft ons bij navraag laten weten dat dit niet het geval is. De grutto eet zelfs rijst rechtstreeks uit de rijstvelden.

Hoe dan ook, omdat op veel plaatsen het gooien van rijst niet meer toegestaan is, geven we graag 5 alternatieven en 3 bonustips voor rijst gooien op je bruiloft.

Bruidsfotografie om bij weg te dromen

Jullie dierbare herinneringen perfect vastgelegd

Hebben jullie trouwplannen? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We nemen binnen 24 uur contact met je op.

Neem contact met ons op!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,8 door 26 bruidsparen.

bellenblaas als alternatief voor rijst gooien

1. Het meest voorkomende alternatief op rijst gooien: bellenblaas

Ja! Die komen wij het meeste tegen. Van hele bellenblaaskanonnen op batterijen tot en met sierlijke kleine buisjes. En het moet gezegd: het effect is ook wel heel romantisch. Het geeft geen troep op de grond en het is niet schadelijk voor het milieu. Als je echt druppels sop op je kleding krijgt, kan de glycerine die in bellenblaas zit wel voor vlekken zorgen op het moment dat dit in contact komt met wasmiddel. Dus: heb je het sop in je kleding, spoel dit er dan eerst uit met alleen water.

Neem contact met ons op!

2. Slingers

Geef je gasten dunne slierten of slingers die aan het stokje vastzitten. Hiermee kunnen ze jullie toewapperen.

3. Rookfakkels

Rookfakkels in diverse kleuren of de kleuren van jullie bruiloftsthema. Deze zijn te koop bij een feestwinkel.

 4. Biologische confetti

Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld (gedroogde) bloemblaadjes, lavendel, zaadjes voor vogels, eucalyptus- of olijfblaadjes. Dit is wel een grensgevalletje: als je geen rijst mag gooien, mag je meestal ook geen confetti gooien. Vraag bij de trouwlocatie of gemeente na wat mag, als dit jou een leuk idee lijkt. Je kunt de confetti in een mooi conisch gevormd papieren hoorntje aanbieden aan je gasten.

bloemenblaadjes als alternatief voor rijst gooien

5. Papieren vliegtuigjes

Je aanstaande vindt het vast geweldig om een avondje vliegtuigjes te vouwen! Uiteraard wel in de kleur van jullie bruiloftsthema.

En biologisch afbreekbare ballonnen dan?

Reguliere ballonnen geven veel overlast voor de natuur; er bestaan ook biologisch afbreekbare ballonnen. Op verschillende websites en shops worden die aangeprezen als een mooi alternatief voor normale ballonnen. Zolang je de ballonnen niet oplaat, is dit ook zeker zo.

Het afbreken van biologische ballonnen duurt echter nog steeds heel lang waardoor vogels alsnog kunnen overlijden door het eten van de resten van opgelaten ballonnen. Biologisch afbreekbare ballonnen zijn daardoor geen goed alternatief voor het oplaten van reguliere ballonnen. Op de site van “Die ballon gaat niet op” wordt hier meer informatie over gegeven.

Bruidsfotografie om bij weg te dromen

Jullie dierbare herinneringen perfect vastgelegd

Hebben jullie trouwplannen? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan. We nemen binnen 24 uur contact met je op.

Neem contact met ons op!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Bij The Perfect Wedding beoordeeld met een 9,8 door 26 bruidsparen.

sterretjes als alternatief voor rijst gooien

Bonustip 1: sterretjes

Bij het weggaan uit de kerk of het gemeentehuis is het nog licht, dus hebben sterretjes geen zin. Maar je kunt aan het einde van je bruiloft wel een uitzwaaimoment hebben. Hierbij staan je gasten opnieuw in een haag. Met sterretjes wordt dit extra romantisch! Uiteraard kun je ook een van de andere alternatieven voor het gooien van rijst inzetten bij je uitzwaaimoment.

Bonustip 2: lampionnen

Net als de sterretjes zeer geschikt voor het moment aan het einde van de avond! Geef alle gasten een mooie lampion met een ledlampje erin; ook leuk om mee naar huis te nemen als herinnering.

Tot slot bonustip 3: overleg met je ceremoniemeester

Het is voor een ceremoniemeester enorm leuk om dit stukje als verrassing te regelen voor het bruidspaar. Als jullie dit ook leuk vinden, laat je dan verrassen. Maar zorg er wel voor dat jullie ceremoniemeester weet wat jullie absoluut niet willen of wat bij de trouwlocatie verboden is.

Vraag naar onze beschikbaarheid

Zijn jullie enthousiast geworden na het lezen van deze pagina en het bekijken van onze trouwfoto’s? Neem hieronder contact met ons op om te horen of we nog beschikbaar zijn op jullie trouwdatum. Voor de zomermaanden van 2023 hebben we nog enkele plekjes, dus check gauw jullie trouwdatum!

Laat hieronder je gegevens achter, dan laten we binnen 24 uur weten of we nog beschikbaar zijn op jullie bruiloft!

Jullie e-mailadres is bij ons in goede handen, zie ons privacystatement.

    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

    Kom gezellig kennismaken!

    sfeerlichten